Bun Venit !
Obiective Turistice

        Acest website este dedicat tuturor celor care iubesc natura. Ne-am propus sa popularizam locurile minuntate din Banatul Montan si nu numai. O colectie de informatii usor accesibile pentru plimbarile, turismul de weekend sau vacantele dumneavoastra.

Echipa ghid-obiective-turistice.
Ghid Obiective Turistice pe Twitter !    Ghid Obiective Turistice pe Facebook !    Harta website - Ghid Obiective Turistice !    

Obiective turistice in zona

Nu exista obiective turistice asociate acestei zone.


Locuri de cazare in zona

Nu exista locuri de cazare recomandate in zona.


Trasee Turistice in zona

Nu exista trasee turistice asociate acestei zone.


Noutati

Telescaunul de la Văliug la Semenic
Telescaunul de la Văliug la Semenic, care ar avea circa 2,5 kilometri, ar permite un acces facil pe munte, pentru ca automobiliştii să nu fie nevoiţi să urce pe zăpadă şi gheaţă 16 kilometri”, spune Marius Popovici.
Citeşte mai departe...
Banner
Obiective Turistice / Hunedoara / Castelul Huniazilor
Castelul Huniazilor
( 16 Voturi )
Obiective Turistice - Hunedoara
Scris de Robert Tremmel   
Castelul HuniazilorCastelul Huniazilor         Arealul ocupat de actualul municipiu Hunedoara este reprezentat de locuri cu mare importanta istorica si cu descoperiri arheologice. Una din cele mai importante locuri cu istorie in ardeal este Castelul Huniazilor sau Corvinilor.De-a lungul secolelor se povesteste ca numele de castelului "Corvinilor are o legenda.Potrivit legendei, corbul care tine in cioc un inel de aur si este inscriptionat pe blazonul familiei Corvinilor, nu a fost ales intamplator. Se spune ca Iancu de Hunedoara era fiu nelegitim al lui Sigismund I de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasa femeie din Tara Hategului, pe nume Elisabeta. Pentru a o feri de necinste, regele i-a dat de sot pe unul din vitejii sai, Voicu, daruindu-i totodata si un inel, drept cadou pentru copilul nenascut, dar si pentru ca acesta sa poate fi recunoscut atunci cand va creste si va merge la curtea regala. Legenda mai spune ca, in timpul unei calatorii pe care a facut-o familia lui Voicu, acestia au poposit pentru a pranzi si au uitat inelul pe marginea stergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de stralucirea inelului, l-a furat, incercand sa plece cu el.

      Modernizarea castelului a inceput abia dupa moartea cneazului Voicu acesta fiind mostenit de fiul nelegitim Iancu de Hunedoara.Castelulo a fost folosit ca resedinta nobiliara.Salile si anexele care au fost cinstruite in perioada cand proprietar a fost Iancu de Hunedoara sunt:Turnul Capistrano, care a fost denumit astfel dupa numele unui vestit calugar, Turnul buzduganelor, Bastionul alb, care servea drept depozit de bucate, Sala Cavalerilor, o mare sala de receptii si Sala Dietei, cu medalioane pictate pe pereti, printre acestea se gasesc portretele domnitorilor Matei Basarab, din Tara Romaneasca si Vasile Lupu, din Moldova.In aripa castelului care este in stil renascentist – loggia – si care este cunoscuta si sub denumirea de Matia, deoarece a fost construita de Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara, se mai desluseste destul de vag, o pictura care face referire la legenda corbului, ce este simbolul Corvinilor.


        Se povesteste ca aceasta fantana a fost sapata de trei prizonieri turci pe care Iancu de Hunedoara ii tinea in castel si carora le-a promis ca ii va elibera daca vor sapa o fantana cu apa buna de baut. Prizonierii, sperand ca astfel isi vor castiga libertatea, au sapat in stanca timp de 15 ani si la 28 de metri adancime au reusit sa dea de pretioasa apa. Numai ca, intre timp, Iancu de Hunedoara murise, iar sotia sa, Elisabeta Szilagyi, a decis sa nu respecte promisiunea pe care sotul sau le-o facuse prizonierilor turci si sa nu ii elibereze. Mai mult, ea a dat porunca ca cei trei captivi sa fie ucisi. Prizonierii turci, ca ultima dorinta, au cerut permisiunea de a inscriptiona o fraza pe cheile fantanii: “Apa ai, inima nu”, ca un repros pentru promisiunea facuta si nerespectata. De fapt, inscriptia descifrata de istoricul si orientalistul roman Mihail Guboglu glasuieste astfel: “Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri, in cetatea de langa biserica”. Caracterele vechi arabe continute de inscriptie o dateaza la mijlocul secolului al XV-lea. Pozitia actuala a inscriptiei este pe unul dintre contrafortii capelei.

Castelul HuniazilorCastelul Huniazilor Castelul HuniazilorCastelul Huniazilor Castelul HuniazilorCastelul Huniazilor
Castelul HuniazilorCastelul Huniazilor Castelul HuniazilorCastelul Huniazilor
Castelul HuniazilorCastelul Huniazilor


Castelul Huniazilor - Programul de vizita 


Sezon 

1 mai - 1 septembrie
Luni: 9.00 - 15.00
Marti - Duminica: 9.00 - 18.00

Extrasezon 

1 martie - 30 aprilie 
Luni: 9.00 - 15.00 
Marti - Duminica: 9.00 - 17.00

1 septembrie - 28 februarie 
Luni: 9.00 - 15.00 
Marti - Duminica: 9.00 - 16.00
Comentarii (0)
Ultima actualizare în Miercuri, 14 Septembrie 2011 16:22