Bun Venit !
Obiective Turistice

        Acest website este dedicat tuturor celor care iubesc natura. Ne-am propus sa popularizam locurile minuntate din Banatul Montan si nu numai. O colectie de informatii usor accesibile pentru plimbarile, turismul de weekend sau vacantele dumneavoastra.

Echipa ghid-obiective-turistice.
Ghid Obiective Turistice pe Twitter !    Ghid Obiective Turistice pe Facebook !    Harta website - Ghid Obiective Turistice !    

Locuri de cazare in zona

Nu exista locuri de cazare recomandate in zona.


Trasee Turistice in zona

Nu exista trasee turistice asociate acestei zone.


Noutati

Telescaunul de la Văliug la Semenic
Telescaunul de la Văliug la Semenic, care ar avea circa 2,5 kilometri, ar permite un acces facil pe munte, pentru ca automobiliştii să nu fie nevoiţi să urce pe zăpadă şi gheaţă 16 kilometri”, spune Marius Popovici.
Citeşte mai departe...
Banner
Obiective Turistice / Hunedoara / Sarmizegetusa Regia - Capitala regatului Dac
Sarmizegetusa Regia - Capitala regatului Dac
( 11 Voturi )
Obiective Turistice - Hunedoara
Scris de echipa ghid-obiective-turistice.ro   

        Sarmizegetusa Regia (=cea regească), situată în satul Grădiștea Muncelului, județul Hunedoara, a fost capitala Daciei preromane si este inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

        Sarmizegetusa RegiaSarmizegetusa RegiaCetatea de pe Dealul Grădiștei este cea mai mare dintre fortificațiile dacice. Aflată pe vârful unei stânci, la 1.200 de metri înălțime, fortăreața a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Munții Orăștiei, și cuprindea șase citadele. Fortăreața, un patrulater alcătuit din blocuri masive de piatră (murus dacicus), a fost construită pe cinci terase, pe o suprafață de aproximativ 30.000 m². Sarmizegetusa conținea deasemenea o zonă sacră. Printre cele mai importante și mari sanctuare circulare dacice se află și Calendarul Circular.

        Zidul cetății avea 3 m grosime și o înălțime de aproximativ 4 - 5 m în momentul finalizării construcției lui. Deoarece zidul care îngrădește o suprafață de circa 3 ha este construit în asa fel încât respectă marginile înălțimii, cetatea are o configurație mai neobișnuită, de hexagon cu laturile inegale. În apropiere, spre vest, se află, pe o suprafață de 3 km, o întinsă așezare civilă, în care se observă foarte multe locuințe, ateliere, magazii, hambare, rezezervoare de apă. La 100 de metri spre est, în dreptul porții cetății, din același punct cardinal, se află sanctuarele, care au forme și mărimi variate. Sanctuarele erau situate pe o terasă, care fusese legată de poarta amintită anterior printr-un drum pavat. Nu se știe dacă erau șapte sau opt sanctuare patrulatere, deoarece ele au fost distruse de romani în timpul ostilităților și nu se poate aprecia dacă era un singur sanctuar mare sau două mai mici construite foarte aproape. Sanctuarele circulare sunt doar două. Se remarcă și pavajul de andezit sub forma unui soare cu razele compuse din segmente de cerc. Obiectele de dimensiuni reduse, găsite la Grădiștea Muncelului sunt de forme și dimensiuni diferite. Ies în evidență un vas cu o inscripție cu litere ale alfabetului latin, „DECEBALVS PER SCORILO”, niște blocuri de calcar cu litere grecești și monedele din aur cu înscrisul „KOSON”.Civilii locuiau pe lângă fortăreață, pe terasele construite în josul muntelui. Nobilimea dacică avea apă în rezidențele lor, adusă prin țevi ceramice. Inventarul arheologic găsit la sit dovedește că societatea Dacică avea un standard înalt de viață.

Sursa: wikipedia.org


Coordonate GPS:  Lat: 45.622633 Lon: 23.310226

Accesul in zona se face in principal din orasul Hateg urmand urmatoarele indicatii:

 • Centru Hateg ( Strada Unirii )
 • Îndreptare nord-est pe Strada Unirii către Strada Râul Galbena 270 m
 • Faceţi a 3-a la dreapta pe Strada Tudor Vladimirescu 500 m
 • Viraj stânga la DN66/E79 7,9 km
 • Viraj dreapta la benzinaria Petrom - DJ668C 1,2 km
 • Viraj dreapta dupa ce treceti de intrare in Plopi -  DJ668C 1,2 km
 • Viraj stânga pe a treia iesire -  DJ668 850 m
 • Viraj stanga pentru a rămâne pe DJ668 7,3 km
 • Viraj dreapta dupa Streiangeorgiu - DJ668A 5,8 km
 • Uşor stânga dupa localitatea Chitid- DJ705J 9,9 km
 • Viraj dreapta si se mentine soseaua principala inca aprox. 25 km


Starea drumurilor


 • Acceptabila la plecare din Hateg cu finalizare foarte proasta. In apropiere de Sarmizegetusa drumul este impracticabil si la aprox o ora de cetate sunteti obligati sa lasati masina si sa mergeti pe jos.

Comentarii (3)
Ultima actualizare în Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011 21:01