Bun Venit !
Obiective Turistice

        Acest website este dedicat tuturor celor care iubesc natura. Ne-am propus sa popularizam locurile minuntate din Banatul Montan si nu numai. O colectie de informatii usor accesibile pentru plimbarile, turismul de weekend sau vacantele dumneavoastra.

Echipa ghid-obiective-turistice.
Ghid Obiective Turistice pe Twitter !    Ghid Obiective Turistice pe Facebook !    Harta website - Ghid Obiective Turistice !    

Locuri de cazare in zona

Noutati

Telescaunul de la Văliug la Semenic
Telescaunul de la Văliug la Semenic, care ar avea circa 2,5 kilometri, ar permite un acces facil pe munte, pentru ca automobiliştii să nu fie nevoiţi să urce pe zăpadă şi gheaţă 16 kilometri”, spune Marius Popovici.
Citeşte mai departe...
Banner
Obiective Turistice / Caras-Severin / Zona Poiana Marului
Zona Poiana Marului
( 17 Voturi )
Obiective Turistice - Caras-Severin
Scris de Robert Tremmel   
Poiana MaruluiPoiana Marului          Intre bijuteriile montane ale Banatului, la loc de frunte se afla Poiana Marului, statiune asezata in vatra unui imens amfiteatru in forma de potcoava, la o inaltime de 500 m. Statiunea Poiana Marului este situata la o distanta de 25 km de orasul Otelu Rosu, intr-un decor deosebit de pitoresc, dominat de paduri de conifere si foioase, raspandite intre Muntele Mic, Nedela si Varful Pietrii.

        Accesul din municipiul Caransebes se face pe drumul national DN 68 pana in comuna Zavoi unde la dreapta se face un drum cu trecere peste cale ferata care duce catre Poiana Marului.  Din municipiul Caransebes pana la Poiana marului este o distanta de 50 de km. Starea drumurilor este buna iar drumul ajunge la o altitudine de 500m. Pentru a ajunge in Poiana Marului exista 2 posibilitati: 1).Strabaterea satului Maru care este o cale de acces mai rapida, insa drumul este de o calitate foarte slaba (plin de gropi); 2).Centura care ocoleste satul Maru si calitatea drumului este foarte buna; In imprezurimile statiuni Poiana Marului se afla statiunea Muntele Mic, din Poiana Marului se poate ajunge pe Muntele Mic printr-o culme numita Scorilo situata pe dealurile care fac legatura intre Poiana Marului si statiunea Muntele Mic. Din statiune exista mai multe trasee montane precum ar fii traseele catre Muntele Tarcu, Cuntu si varful Nedeii.

 

Obiective turistice in zona Poiana Marului        Poiana Marului este o zona renumita pentru locurile ei pitoresti aerul si linistea de la munte.  In Poiana Marului se pot vizita mai multe obiective turistice precum:

Schitul Poiana MaruluiSchitul Poiana Marului

Schitul Poiana Marului         Schitul Poiana Marului este celebru pentru ca acolo se afla Icoana Maici Domnului Facatoare de Minuni. În fiecare an, la Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, acolo se reunesc peste 2000 de credincioşi, pentru a se ruga la Icoana Făcătoare de Minuni.


Pastravaria Poiana MaruluiPastravaria Poiana Marului

Pastravaria din Poiana Marului         Pastravaria din Poiana Marului este una dintre cele mai atractive obiective turistice din zona.Pastravaria este unu din putinele pastravari din tara care sunt patronate de stat de acesta pastravarie se ocupa Ocolul Silvic.Acolo se gasesc niste bazine cu niste dulbine care sunt alimentate cu apa din munte, acolo se cresc si se inmultesc pastravu curcubeu si alte specii.

Lacul Poiana MaruluiLacul Poiana Marului

Lacul Poiana Marului        Lacul din Poiana Marului este cel mai atracticv obiectiv turistic din zona.In urma cu zeci de ani aici sa construi un baraj artificial pentru energie electrica.Barajul comunica cu hidrocentrala de la Turnul Ruieni prin dou cane de diametru 5m. Atat barajul cat si lacul este cea mai mare atractie pentru turisti care viziteaza acesta zone.

Istorie        După cel de-al Doilea Război Mondial, Poiana Mărului a devenit „Staţiunea climaterică Poiana Mărului”, având noi posibilităţi de extindere după finalizarea lucrărilor hidrotehnice de pe Bistra Mărului. S-a mai remarcat şi prin construcţia diverselor hoteluri şi pensiuni pentru turişti. De când s-a început construcţia la barajul de anrocamente Măru, acumularea de apă reprezintă una din principalele atracţii ale staţiunii.

                Odata cu statiunea sa amenajat un nou drum de acces în staţiune, care trece pe deasupra barajului şi continuă pe malul sud-vestic al lacului. În anul 1930 în zonă s-a construit o centrală electrică, aducţiunea de apă fiind construită din doage de butoi. Astăzi, aducţiunea principală Măru-Ruieni, cu un diametru interior betonat de aproximativ 5 m şi o lungime totală de aproape 10 km, duce apele, pe sub munte, în centrala de tip subteran de la Turnu Ruieni. Astfel această zonă nu e numai o atracţie turistică ci şi un loc unde s-a scris istoria.

         Din câte legende există despre aceste meleaguri, reiese, tot mai mult, că dacii duceau o viaţă religioasă şi erau foarte legaţi de munte. În Poiana Mărului poposeau ciobani, ce urcau cu oile la păşunat, în zona masivului Gugu. De aici, locuitorii satelor din zona masivului se numesc astăzi gugulani.

         Una din cele mai interesante legende, este însă, legată de comoara regilor daci din zonă. Localnicii susţin că, în stânca lui Scorilo, cu un perete drept, se găseşte, undeva în centru, la o distanţă de 40 m de la poale si tot atâţia metri la culme, o peşteră unde este ascunsă o comoară. Legenda spune că locul este marcat de prima rază de soare ce îşi trimite lumina peste creasta numită Buza Nedeii şi cade pe mijlocul peretelui, la răsăritul soarelui, în ziua solstiţiului de vară, 21 iunie. E doar o legendă sau e adevărat?! E greu de crezut o asemenea poveste, fiindcă stânca este formată din şisturi cristaline, în ea neputându-se forma o peşteră naturală. În stâncă nu s-a găsit decât o încăpere laterală ce servea ca adăpost pentru ciobanii ce urcau pe munte.

        Pentru ciobani această zonă este una sacră şi nu doresc să spună mai multe. Sigur este că de aceste locuri este strâns legată povestea regelui dac Scorilo. În prezent însă, pentru toţi turiştii ce vor să descopere care legendă e mai aproape de adevăr, staţiunea Poiana Mărului se dezvoltă treptat. Se construiesc numeroase vile de agrement, hoteluri şi chiar şi o biserică. Acolo se poate ajunge din Caransebes, înspre Haţeg, cu deviere pe lângă comuna Zăvoi. De aici, turiştilor li se dezvăluie mai multe trasee montane: spre culmile Cuntu şi Ţarcu, spre Muntele Mic, spre Vârful Nedeii şi multe altele.


        In Poiana Marului se afla hoteluri pensiuni si casute de vacanta precum ar fii:

Hotel GeasIIIHotel GeasIII Hotel GeAsIII
     
       Poiana Marului, nr. 112,
       Judet Caras-Severin                        
       Tel.: 0355-401191
       Fax: 0355-401301
Pensiunea CaraPensiunea Cara Pensiunea Cara  

      Poiana Mărului nr. 86Com. Zăvoi, 
      Jud.   Caraş- Severin  Romania
      mail:pensiuneacara@go.ro
      Tel: 0040 (0) 355 401 104
      0040 (0) 0745 813 923
Pensiunea MiliPensiunea Mili   Pensiunea Mili
   
      ContactPoiana Marului 45
      jud. Caras-Severin
      +40 0741 040433
      office@pensiunea-mili.ro
Pensiunea Trei MoroseniiPensiunea Trei Morosenii    Pensiunea Trei Morosenii

    Poiana Marului nr. 21
    +40 (0)255 534 990 
           (0)355 401 178 
    +40 (0)748 128 801
Pensiunea ArtaruluiPensiunea Artarului   Pensiunea Artarul

        Poiana Marului Nr. 81B - 81C
        Telefon:
        Judetul Caras Severin
        (+4)0733.29.86.67,
        (+4)0745.62.70.55
        Email : contact@pensiuneaartarului.ro
Comentarii (0)
Ultima actualizare în Joi, 11 August 2011 21:35