Bun Venit !
Obiective Turistice

        Acest website este dedicat tuturor celor care iubesc natura. Ne-am propus sa popularizam locurile minuntate din Banatul Montan si nu numai. O colectie de informatii usor accesibile pentru plimbarile, turismul de weekend sau vacantele dumneavoastra.

Echipa ghid-obiective-turistice.
Ghid Obiective Turistice pe Twitter !    Ghid Obiective Turistice pe Facebook !    Harta website - Ghid Obiective Turistice !    

Locuri de cazare in zona

Nu exista locuri de cazare recomandate in zona.


Trasee Turistice in zona

Nu exista trasee turistice asociate acestei zone.


Noutati

Telescaunul de la Văliug la Semenic
Telescaunul de la Văliug la Semenic, care ar avea circa 2,5 kilometri, ar permite un acces facil pe munte, pentru ca automobiliştii să nu fie nevoiţi să urce pe zăpadă şi gheaţă 16 kilometri”, spune Marius Popovici.
Citeşte mai departe...
Banner
Obiective Turistice / Caras-Severin / Parcul National Domogled – Valea Cernei
Parcul National Domogled – Valea Cernei
( 9 Voturi )
Obiective Turistice - Caras-Severin
        
         Parcul Natural Domogled – Valea Cernei apartine totalul parcurilor nationale din Romania fiind al doilea ca marime si singurul care cuprinde un bazin hidrografic.

        Parcul este delimitat pe o suprafata de peste 60.000 ha, din care rezervatiile naturale insumeaza peste 24.000 ha. Din punct de vedere administrativ, partea inferioara a vaii si in special versantul drept apartine de ocolul silvic Herculane – jud. Caras-Severin iar partea superioara se include in ocolul silvic Baia de Arama, ce tine de filiala Romsilva  Mehedinti.

O ultima parte, mai redusa, respectiv masivul Piatra Closanilor, din bazinul invecinat al Motrului, apartine de ocolul silvic Pades, judetul Gorj. Se poate spune despre Valea Cernei ca alcatuieste o gradina botanica naturala. Acest fapt se datoreaza atat asezarii sale geografice, la un punct de interferenta a diferitelor influente climatice si a cailor de migrare a anumitor elemente floristice.


           Rezervația este un sanctuar al unei flore si faune de o deosebita varietate, foarte bogata in elemente rare, endemice sau cu raspandire meridionala (balcanica etc.). Pe tancurile greu accesibile si stancariile calcaroase, pe grohotisuri, in pajistile si poienile puternic insorite si batute de vant, in vaiugile adanc taiate in stanca sau umezite de apa izvoarelor si ogaselor, s-a stabilit o flora exceptionala ce alcatuieste asociatii variate; daca multe din elementele acesteia le vom putea reintalni si in muntii ce continua Domogledul pe Valea Cernei spre nord, sau chiar si in alte zone ale Munților Banatului, concentrarea lor nu-i nicaieri atat de izbitoare ca aici. Zona este in mare parte tipic forestiera, intalnindu-se aici fagul autohton, fagul oriental, gorunul in partea inferioara, bradul in partea superioara, molidul foarte putin prezent spre golurile alpine.        Exista o specie endemica de pin, pinul negru de Banat, o mare originalitate pentru Valea Cernei. Dintre plantele mai marunte, dar in cea mai mare parte endemice, caracteristice si cu flori frumoase: specii de garofita (Dianthus banaticus, D. kitaibelii), o ciubotica-cucului (Primula auricula), o campanula (Campanula crassipes), o albastrita (Centaurea triniaefolia), o brandusa (Colchicum haynaldi), cele doua specii de ghimpe (Ruscus aculeatus si R. hypoglossum), un stanjenel (Iris reichenbachii). Fauna Vaii Cernei este reprezentata in special de mamifere (ursul, cerbul, capriorul, mistretul, rasul, vulpea, jderul, bursucul, pisica salbatica, vidra, veverita). Specii de animale interesante intalnim si printre nevertebratele terestre (scorpioni, coleoptere), si printre cele de apa (in izvoare traiesc cateva specii de insecte raspandite in Balcani dar la noi rare sau rarisime), si printre vertebrate (serpi de pilda). Dar gloria de necontestat a Domogledului o reprezinta fauna sa de fluturi, muntele acesta fiind unanim recunoscut drept una dintre zonele Europei cu cea mai bogata si remarcabila fauna de lepidoptere.
Domogled1Domogled1In rezervatia Domogled au fost semnalate pana in prezent cca 1.500 specii de lepidoptre, adica aproximativ 45% din numarul total al speciilor cunoscute pe intreaga tara; se considera ca cifra totala trebuie sa fie insa in jur de 2.000 de specii (adica 60-65% din totalul faunei noastre de fluturi). Din punct de vedere biogeografic, centrul de greutate cade pe elementele “euro-siberiene”, caracteristice pentru Europa Centrala, dar la acestea se adauga procente insemnate de specii pontice, est-mediteraneene-balcanice, sau caracteristice Carpatilor Meridionali. Dintre reptile, de retinut este prezenta viperei cu corn (Vipera amodytes) precum si prezenta unei specii rare de serpi, sarpele sfant sau sarpele lui Esculap. Viata mai este prezenta aici si in intunecimea pesterilor, cu numeroase specii, unele endemice altele descoperite aici pentru prima data.


Accesul în zona este posibil dinspre Dr. Tr. Severin, Orşova, Timişoara, Caransebeş, Târgu Jiu, Baia de Aramă, Petroşani, Lupeni. Dinspre Dr. Tr. Severin-Orşova-Băile Herculane pe DN 6(E 70) până la staţiunea Băile Herculane şi apoi pe Valea Cernei pe DN 67 D.

Starea drumurilor: ca in Romania.

Accesul principal in parc este prin statiunea Herculane, unde se afla si sediul ocolului silvic Herculane.


Harta turistica DomogledHarta turistica Domogled Harta rezervatie DomogledHarta rezervatie DomogledImaginile prezentate sunt micsorate pentru incadrarea in ecran, pentru vizualizarea tuturor detaliilor va rugam sa le salvati.


Parcul National DomogledParcul National Domogled Parcul National DomogledParcul National Domogled Parcul National DomogledParcul National Domogled
Parcul National DomogledParcul National Domogled Parcul National DomogledParcul National Domogled Parcul National DomogledParcul National Domogled
Parcul National DomogledParcul National Domogled Parcul National DomogledParcul National Domogled
Comentarii (0)
Ultima actualizare în Joi, 11 August 2011 21:34