Bun Venit !
Obiective Turistice

        Acest website este dedicat tuturor celor care iubesc natura. Ne-am propus sa popularizam locurile minuntate din Banatul Montan si nu numai. O colectie de informatii usor accesibile pentru plimbarile, turismul de weekend sau vacantele dumneavoastra.

Echipa ghid-obiective-turistice.
Ghid Obiective Turistice pe Twitter !    Ghid Obiective Turistice pe Facebook !    Harta website - Ghid Obiective Turistice !    

Locuri de cazare in zona

Nu exista locuri de cazare recomandate in zona.


Noutati

Telescaunul de la Văliug la Semenic
Telescaunul de la Văliug la Semenic, care ar avea circa 2,5 kilometri, ar permite un acces facil pe munte, pentru ca automobiliştii să nu fie nevoiţi să urce pe zăpadă şi gheaţă 16 kilometri”, spune Marius Popovici.
Citeşte mai departe...
Banner
Blog / ... / O plimbare in muntii Tarcu
O plimbare in muntii Tarcu
( 7 Voturi )
Scris de Robert Tremmel   
Miercuri, 30 Martie 2011 13:40

        Anul trecut intr-o zi calduroasa de vara stateam pe malul raului Sebes din Caransebes si ma uitam spre culmile Muntilor Tarcu.Si uite asa m-am hotarat ca trebuie sa fac o excursie pana la statia meteo Tarcu.
  Muntii TarcuMuntii Tarcu  
        In Weekend-ul urmator pe o vreme caniculara, cinci personae ne urcam in masina si pornim spre crestele muntilor, emotionati si multumiti totodata ca &neste cineva in grupul nostru care cunoaste bine muntele. Pornim spre Borlova, drumul este plin cu gropi, dupa Borlova dispare asfaltul care apare din nou dupa telescaun, de aici si pana sus drumul este impecabil. Drumul urca tare, pe serpentine, iese din padure pe niste plaiuri frumoase si domoale, noi ne oprim la Saua Jigoriei unde lasam masina, ne luam bagajul in spate si mergem pe banda rosie spre Cabana Meteo Cuntu, Pornim fara graba pe un drumeag destul de larg si dupa zece minute ajungem la un stalp indicator. De aici se poate cobori spre telescaun pe o poteca marcata cu banda galbena, intr-o ora si 45 de minute sau spre Poiana Marului, pe Valea Sucu. Urcusul devine mai serios. Intram in padure pe un drum bine conturat avand conifere in dreapta si foioase in stanga. Admiram contrastul dintre culorile vesele ale padurii de foioase si intunericul dintre brazi. Urcusul se termina brusc si printre ultimii copaci iesim in Poiana Seroni. Varful Seroni este chiar langa drum, ne odihnim putin langa baliza topografica de pe varf. Continuam drumul urcam lejer printr-o padure tanara de molid si iesim definitiv la gol alpin, langa statia meteo Cuntu, vremea e foarte frumoasa, este insa putin cald. Poiana e larga, din loc in loc sunt citiva brazi razleti.
         Montam cortul chiar linga cabana meteo, pe un mic platou aflat deasupra lacului. Seara a fost o poezie, am avut parte de un apus de soare cum nu poate mai frumos. Iar frumusetea lui a fost sporita de lacul linistit, de brazii si soarele ce se oglindeau in el.

Dimineata ne trezim la 6:30  stringem cortul si luam cu noi doar strictul necesar pina sus la statia meteo. O luam la deal de cu buna dimineata. Incepem urcusul prin pasune, spre est.          Ajungem pe un platou pe care il traversam spre stanga, catre linia crestei. Spre est apar pentru prima oara caldarile glaciare de sub Varful Caleanu In spate, Muntele Mic pare ciudat de departe. Intram pe un drum bine conturat, pe care il vom urma pana pe Varful Tarcu. Incep sa apara stanci si pe masura ce urcam ni se arata tot mai multe frumuseti din caldarile de la nord de Tarcu. Iesim in creasta si ne odihnim putin, admirandu-le. urcusul a fost solicitant.


 

In urcus spre varfulf  Tarcu

         Drumul urca ceva mai usor de aici, in serpentine, dezvaluindu-ne spre vest si sud culmile secundare care coboara spre Valea Timisului si dincolo de acestea sunt Muntii Semenic. Situata la 2190 de metri altitudine, statia meteo are reputatia de a fi cea mai greu accesibila pe timp de iarna si deci cea mai izolata din tara.

 Din fericire atmosfera este limpede si ne permite sa vedem Muntele Mic , Godeanu si Retezat .

Ne odihnim putin si pornim pe drum inapoi pana in Saua Plaiului refacem traseul de ieri. Trecem de stalpul de pe varf si coboram usor in directia Varfului Bodea, in stanga, se iveste jos, in caldarea glaciara, Iezerul Tarcu.

Urcam pe Bodea, un varf mic si rotunjit de pe care coboram abrupt pana in Saua Plaiului, langa un stalp indicator. Renuntam sa mai urcam pe Varful Caleanu, cel mai inalt din masiv, din cauza ca e acoperit total de ceata.

        De aici incolo marcajul este plasat doar pe putinele stanci care ies din iarba inalta. Sunt si cativa stalpi de marcaj, insa putini. Din Saua Plaiului urmam spre est, pe sub culme, o veche poteca pastorala. Ocolim zona de obarsie a Raului Rece aproape pe curba de nivel. Dupa un sfert de ora intalnim primul stalp de marcaj, langa un izvor. Urcam usor si iesim in creasta. In spatese ivesc Varfurile Caleanu si Brusturele si caldarile lor estice.

Ocolim apoi elegant, pe la distanta, doua turme mari de oi fara sa atragem atentia cainilor si coborim abrupt pe un grohotis si dam intr-un drum destul de rau.  Ajungem la Cuntu la fix cit sa ne luam ramas bun si restul de bagaje.

Se face din ce in ce mai cald, jos e canicula. Ne oprim in Poiana Seroni pentru a manca  Intre timp mai apare un grup de patru tineri bucuresteni. Ne spun ca drumul pina aici li s-a parut foarte greu si nici nu vor sa auda de urcat pe Tarcu.

        Noi terminam masa,stringem toate cele, intoarcem in Saua Jigoriei sa recuperam masina. Din zona Virfului Seroni privim pentru ultima oara spre zona inalta a Muntilor Tarcu.

Despre Tarcu pot spune atit: un munte superb, accesibil, un munte care merita facut si descoperit cu atentie.

Muntii TarcuMuntii Tarcu Muntii TarcuMuntii Tarcu Muntii TarcuMuntii Tarcu
Muntii TarcuMuntii Tarcu Muntii TarcuMuntii Tarcu Muntii TarcuMuntii Tarcu
Muntii TarcuMuntii Tarcu Muntii TarcuMuntii TarcuComentarii (0)
Ultima actualizare în Luni, 16 Ianuarie 2012 20:19